4/14/2010

TAKLIMAT VOLUNTARY AID DETACHMENT (VAD)

4/14/2010
Usaha untuk menubuhkan satu unit beruniform khusus bagi para pelajar prauniversiti SMK Khir Johari, Tg.Malim tetap diteruskan walaupun usaha untuk menubuhkan Pasukan Relawan Sekolah menemui jalan buntu. Justeru pengurusan pra-u telah memohon kepada JPN Perak untuk menubuhkan unit VAD atau Voluntary Aid Detachment bagi menggantikan Pasukan Relawan Sekolah.

Justeru, pada hari ini bertempat di bilik kuliah A, satu sesi taklimat antara pihak BSMM Cabang Tanjong Malim/ Slim River dengan para pelajar telah diadakan. Taklimat tersebut disampaikan oleh Majer (RC) Mohd Fais bin Jamil, Setiausaha Kehormat Cabang Tg.Malim/ Slim River. Antara perkara yang disentuh oleh beliau ialah, kedudukan BSMM dalam konteks perundangan negara, struktur organisasi VAD serta beberapa perkara yang lain.
Secara umumnya para pengajar dan pelajar berpuas hati dengan taklimat yang disampaikan. Oleh itu langkah seterusnya ialah proses penubuhan VAD pra-u SMK Khir Johari, Tg.Malim yang akan dilakukan oleh pihak pengurusan pra-u dan pihak cabang.

Namun begitu, kursus yang melibatkan Sijil Pendidikan Kesihatan dan Sijil Sejarah Palang Merah/ Bulan sabut Merah dan Undang-Undang Kemanusiaan Antarabangsa akan dimulakan tidak lama lagi. Kedua-dua sijil tersebut memerlukan sejumpah 14 jam kuliah dan peperiksaan. Sijil bagi kedua-dua peperiksaan tersebut diiktiraf di peringkat kebangsaan.

Semoga usaha ini akan dapat memenuhi keperluan para pelajar bagi mendapat 10% markah kokurikulum sewaktu memohon kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam nanti.
Tinta Pujangga
Yang kurik itu kendi,Yang merah itu saga;Yang baik itu budi,Yang indah itu bahasa. Begitulah hubungan antara budi dan bahasa. Kata orang lagi... Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa. Jelasnya tinggi dan rendahnya harga diri dan budi seseorang itu bergantung kepada bahasa yang digunakan. Dan, dengan budi bahasa yang tinggi, menjadikan seseorang itu dihormati oleh rakan dan taulan. Sekian adanya.
Share This
Subscribe Here

 

LAMAN PRA UNIVERSITI DI SANA SINI

BLOG MANTAN PELAJAR

Followers

PENAFIAN

Dimaklumkan bahawa laman ini merupakan laman rasmi Pra Universiti SMK Khir Johari Tanjong Malim. Kami bertanggungjawab sepenuhnya terhadap setiap artikel atau bahan yang dipaparkan dalam laman ini. Walau bagaimanapun kami tidak bertanggungjawab atas kerosakan atau kehilangan maklumat hasil daripada apa-apa juga transaksi yang melibatkan laman ini. Sekian terima kasih.

HUBUNGI KAMI


PUSAT PENGAJIAN PRAUNIVERSITI,
SMK KHIR JOHARI, 35900 TG.MALIM,
PERAK DARUL RIDZUAN
TEL: 05-4596334
FAKS : 05-4582454
EMAIL:
t6kjtm@gmail.com

BLOG TENAGA PENGAJAR

PAUTAN AKADEMIK

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa