1/07/2010

TAKLIMAT KOLOKIUM FASA 2

1/07/2010
Sesi taklimat Kolokium Fasa 2 dijalankan dengan jayanya pada hari ini di Bilik Kuliah 1. Taklimat dikendalikan oleh En.Nallatamby Nalliah (Ketua) dan Pn.Rosni Mohd Aup (Setiausaha).

Beberapa perkara di titikberatkan dalam sesi taklimat tersebut.

11 - 16 Januari 2010 : Pemilihan tajuk
18 - 30 Januari 2010 : Perbincangan dengan pensyarah
1 - 12 Februari 2010 : Pembentangan
31 Mac 2010 : Penghantaran tugasan

Berusaha meningkatkan kualiti pembentangan. Sebagai contoh, teknik membentang secara membaca slaid adalah teknik yang tidak betul. Para pelajar dinasihati agar membuat persediaan yang lebih rapi bagi membolehkan penerangan yang lebih terperinci dibuat semasa sesi pembentanagn bukan dalam slaid yang dibentangkan.

Pada sesi kolokium lepas, amalan "kecurangan akademik" dikenal pasti wujud. Sebagai contoh ada kumpulan yang memilih tajuk yang sama, telah menggunakan bahan yang dibentangkan oleh kumpulan lain. Mereka cuma mengubah bentuk tulisan (font) dan latar belakang (background) slaidnya sahaja.

Para pensyarah secara prinsipnya bersetuju untuk menggabungkan Kolokium Fasa 3 dan 4 secara serentak pada semester dua sesi 2010. Untuk itu Unit R&D dan Kolokium bercadang untuk menjemput pihak Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) untuk menyaksikan sesi pembentangan kolokium tersebut. Sehubungan dengan itu kualiti penghasilan tugasan perlu dipertingkatkan mulai semester ini. Umpamanya format penghasilan muka hadapan tugasan. Justeru, format yang lebih standard akan diperkenalkan dalam penghasilan tugasan pada Kolokium Fasa 2 dari masa ke masa secara lisan atau melalui laman ini.

Para pelajar diminta mematuhi jadual kerja seperti yang dinyatakan di atas bagi memastikan perjalanan kolokum kali ini berjalan dengan lancar. Segala kesulitan perlulah dirujuk kepada pensyarah pembimbing yang terlibat. Pembahagian mata pelajaran dan pensyarah pembimbing boleh dirujuk di sini atau pada bahagian Kolokium Fasa 2 di Laman Pra Universiti SMK Khir Johari, Tg.Malim.
Tinta Pujangga
Yang kurik itu kendi,Yang merah itu saga;Yang baik itu budi,Yang indah itu bahasa. Begitulah hubungan antara budi dan bahasa. Kata orang lagi... Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa. Jelasnya tinggi dan rendahnya harga diri dan budi seseorang itu bergantung kepada bahasa yang digunakan. Dan, dengan budi bahasa yang tinggi, menjadikan seseorang itu dihormati oleh rakan dan taulan. Sekian adanya.
Share This
Subscribe Here

 

LAMAN PRA UNIVERSITI DI SANA SINI

BLOG MANTAN PELAJAR

Followers

PENAFIAN

Dimaklumkan bahawa laman ini merupakan laman rasmi Pra Universiti SMK Khir Johari Tanjong Malim. Kami bertanggungjawab sepenuhnya terhadap setiap artikel atau bahan yang dipaparkan dalam laman ini. Walau bagaimanapun kami tidak bertanggungjawab atas kerosakan atau kehilangan maklumat hasil daripada apa-apa juga transaksi yang melibatkan laman ini. Sekian terima kasih.

HUBUNGI KAMI


PUSAT PENGAJIAN PRAUNIVERSITI,
SMK KHIR JOHARI, 35900 TG.MALIM,
PERAK DARUL RIDZUAN
TEL: 05-4596334
FAKS : 05-4582454
EMAIL:
t6kjtm@gmail.com

BLOG TENAGA PENGAJAR

PAUTAN AKADEMIK

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa