3/09/2012

STPM 2011: PEMBETULAN KEPUTUSAN OLEH MPM

3/09/2012
9 MAC - Pada hari ini pihak Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) telah turun ke beberapa buah sekolah dalam daerah Batang Padang termasuk Pra-U SMK Khir Johari, Tanjong Malim untuk menyampaikan pembetulan keputusan bagi mata pelajaran Ekonomi. 
Sewaktu keputusan STPM 2011 diumumkan pada hri Rabu (7 Mac 2011) berlaku kejanggalan dalam keputusan mata pelajaran Ekonomi. Dalam keputusan tersebut didapati semua pelajar gagal kertas 1 walaupun mendapat skor A dalam kertas 2. Hal tersebut telah dipanjangkan kepada beberapa pihak termasuk berhubung secara terus kepada pihak MPM. Susulan daripada perkara tersebut menyebabkan pihak MPM menarik balik keputusan yang telah dikeluarkan dan mengeluarkan keputusan yang baharu kepada para pelajar yang terlibat. Di sekolah ini seramai 20 orang calon mengambil mata pelajaran Ekonomi. 
Susulan daripada perubahan keputusan tersebut, berlaku "lonjakan saujana" kepada mata pelajaran Ekonomi. Daripada 20% lulus penuh berubah kepada 50%. Sebelum ini seorang pelajar terbaik memperoleh gred B kini dua orang pelajar meraih gred A. Serta, mata pelajaran tersebut meningkat secara kulaiti dan kuantiti sekali gus. Perubahan tersebut juga turut menyebabkan PNGK sekolah berubah daripada 2.18 kepada 2.28. Manakala peratus kelulusan sekolah kekal sebanyak 98.51% apabila seorang pelajar gagal untuk mendapat sekurang-kurangnya gred C dalam semua mata pelajaran yag diambil.
Tahniah kepada inisiatif guru Ekonomi, En.Nallatamby Nalliah serta pengurusan Pra-U SMK Khir Johari seluruhnya yang saling sokong-menyokong antara satu samal lain dalam menangani masalah tersebut.
Tinta Pujangga
Yang kurik itu kendi,Yang merah itu saga;Yang baik itu budi,Yang indah itu bahasa. Begitulah hubungan antara budi dan bahasa. Kata orang lagi... Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa. Jelasnya tinggi dan rendahnya harga diri dan budi seseorang itu bergantung kepada bahasa yang digunakan. Dan, dengan budi bahasa yang tinggi, menjadikan seseorang itu dihormati oleh rakan dan taulan. Sekian adanya.
Share This
Subscribe Here

 

LAMAN PRA UNIVERSITI DI SANA SINI

BLOG MANTAN PELAJAR

Followers

PENAFIAN

Dimaklumkan bahawa laman ini merupakan laman rasmi Pra Universiti SMK Khir Johari Tanjong Malim. Kami bertanggungjawab sepenuhnya terhadap setiap artikel atau bahan yang dipaparkan dalam laman ini. Walau bagaimanapun kami tidak bertanggungjawab atas kerosakan atau kehilangan maklumat hasil daripada apa-apa juga transaksi yang melibatkan laman ini. Sekian terima kasih.

HUBUNGI KAMI


PUSAT PENGAJIAN PRAUNIVERSITI,
SMK KHIR JOHARI, 35900 TG.MALIM,
PERAK DARUL RIDZUAN
TEL: 05-4596334
FAKS : 05-4582454
EMAIL:
t6kjtm@gmail.com

BLOG TENAGA PENGAJAR

PAUTAN AKADEMIK

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa